PA2020 High CPU utilization "useridd" 100% management plane

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

PA2020 High CPU utilization "useridd" 100% management plane

L3 Networker

Dears,

My PA2020 has 2 agent working identifying my AD users... but the mgnt plane is running 100% all day long...

Any suggestion ?

pls find below the show resources output....

PA2020 running OS 5.0.2

top - 18:26:05 up 6 days,  1:33,  1 user, load average: 10.26, 11.02, 12.17  <<<<<<<<<<<<<<<< !!!!!

Tasks: 100 total,   2 running,  98 sleeping,   0 stopped,   0 zombie

Cpu(s): 51.9%us, 46.0%sy,  2.1%ni,  0.0%id,  0.0%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st

Mem:    995872k total,   901792k used,    94080k free,     5996k buffers

Swap:  2212876k total,   647316k used,  1565560k free,   179620k cached

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND

2373 root      20   0  209m  72m  63m S  140  7.5  10861:51 useridd<<<<<<<<<<<<<<<<< 140% CPU !!!!

21021 nobody    20   0  429m  51m 4808 S   37  5.3 329:34.26 appweb3

2042 root      30  10  4468  964  792 R    4  0.1   0:00.12 top

2371 root      20   0  651m 210m 4076 S    4 21.6 118:50.34 mgmtsrvr

1720 admin     20   0  4532 1164  912 R    1  0.1   0:02.64 top

2405 root      20   0  355m  89m 2192 S    1  9.2  48:59.31 logrcvr

2142 root      15  -5 39636 2920 1240 S    1  0.3 106:28.41 sysd

2151 root      30  10 40568 3644 1692 S    0  0.4  21:50.38 python

2408 root      20   0  247m 2480 1628 S    0  0.2   5:39.85 varrcvr

2415 root      20   0  141m 2640 1760 S    0  0.3   1:17.82 routed

    1 root      20   0  1836  560  536 S    0  0.1   0:02.30 init

55 REPLIES 55

essilorbr: Thanks for the followup!

*mumbles something about PaloAlto and the quality assurance team*

L0 Member

we have the same problem here PA-2050 only user-id agents on 8 domain-controllers. Downgraded to 5.0.1  - problem solved.

May be irrelevant but after the content updates 12/02/13 the management CPU is no longer at 100% Still around 30% but usable.

L2 Linker

This issue seems to be present in 4.1.11 as well, which is disappointing, as we rolled back from 5.0.2 to 4.1.10 to get away from this.

Can confirm the same problem with 4.1.11 on a PA-2050. Case open with support....

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND

22576 root      20   0  272m  49m  33m S  116  5.1   1007:22 useridd

Same observation here...

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND          

1781       20   0  166m  66m  63m S   97  6.6 855:45.60 useridd

...How does this kind of stuff get by QA???

L4 Transporter

PA: How does this stuff get past the QA process? Smiley Sad

L4 Transporter

In the image below, the circle on the left shows the management plane CPU with PANOS 5.0.1, the circle on the right shows the management plane with PANOS 5.0.2. So for us at least it actually got worse with the upgrade.

PA4020 management plane with circles.jpg

yes, 5.0.2 and 4.1.11 both seem to introduce this issue. Roll back to 5.0.1 or 4.1.10.

See my image for what 5.0.1 looks like. The issue persisted in 5.0.1. The issue got worse with the upgrade.

Like what you see?

Show your appreciation!

Click Like if a post is helpful to you or if you just want to show your support.

Click Accept as Solution to acknowledge that the answer to your question has been provided.

The button appears next to the replies on topics you’ve started. The member who gave the solution and all future visitors to this topic will appreciate it!

These simple actions take just seconds of your time, but go a long way in showing appreciation for community members and the LIVEcommunity as a whole!

The LIVEcommunity thanks you for your participation!