Dual ISP - Will not activate dual default gateway routes

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Dual ISP - Will not activate dual default gateway routes

L1 Bithead

I just installed a firewall for a customer last night and it absolutely refuses to activate the default route for both ISPs in the virtual router.  Only 1 will go active at a time.  The intent is to just use route monitoring and use the primary ISP unless it goes down.

 

The primary ISP static default route is created with a route monitor.

The backup ISP is DHCP and the route is auto created with a metric of 20 and shouldn't be used unless the primary fails.

 

What I am seeing in the routing table is a single default route.  The 2nd one never activates.  Even if I enabled it for ECMP only one would go active at a time.

 

I have done several in this manner and have never encountered this before.  Any thoughts?

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

L1 Bithead

Turns out this was expected behavior.  I've been so used to using ECMP and expecting both routes to be alive.

View solution in original post

1 REPLY 1

L1 Bithead

Turns out this was expected behavior.  I've been so used to using ECMP and expecting both routes to be alive.

Like what you see?

Show your appreciation!

Click Like if a post is helpful to you or if you just want to show your support.

Click Accept as Solution to acknowledge that the answer to your question has been provided.

The button appears next to the replies on topics you’ve started. The member who gave the solution and all future visitors to this topic will appreciate it!

These simple actions take just seconds of your time, but go a long way in showing appreciation for community members and the LIVEcommunity as a whole!

The LIVEcommunity thanks you for your participation!