Cortex XDR client preventing Windows boot

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Cortex XDR client preventing Windows boot

L2 Linker

Our organization has started using Azure AD and Intune for managing PCs, and the enrollment include the deployment of Cortex XDR client. So far, we've had no issues during our (slow but surely) transition.

But last week I encountered a strange problem where we got the new Dell Precision 5560 for a new employee.

Login with credentials - successfully enroll to Intune, and everything is seemingly fine entering Desktop. Initiate Windows update and a reboot is required. Then when booting and loading Windows, the Dell logo is the last thing we see followed by pitch black screen, and Automatic Repair is kicked off after a few cycles.

Safe Boot works, indicating that something is wrong with either drivers, updates or applications.


Few hours spent later, I manage to evade the boot problems, and the reason is that I've disabled Cortex XDR client to be automatically installed. At some point, I also tried a manual install which had the same results.

Has anyone encountered similar issues?
As mentioned, this has worked without problems until now, and the last PC I enrolled was a Precision 5550.
Could there be an issue with the new components of the P5560 and its drivers, or is it just a coincidence?

 

Thanks!

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

No, never got as far as creating a ticket as I was swamped with other stuff, and since this PC was not to be used before september (luckily), it was not prioritized until a week or two after I wrote the post. A new version of XDR was available (7.4.0 if I'm not mistaken), and that did not trigger the issues.

The version that seemed to be the cause for me was 7.2.2.
Which version are you running?

View solution in original post

6 REPLIES 6

L1 Bithead

We would recommend you open a technical support case and work with our TAC engineer - https://support.paloaltonetworks.com/

L0 Member

This exact thing is happening to me. I can boot into safe mode but not in normal mode. Worked fine until I restarted after cortex is installed. AAD joined precision 5560.

 

Did they find a resolution for you?

No, never got as far as creating a ticket as I was swamped with other stuff, and since this PC was not to be used before september (luckily), it was not prioritized until a week or two after I wrote the post. A new version of XDR was available (7.4.0 if I'm not mistaken), and that did not trigger the issues.

The version that seemed to be the cause for me was 7.2.2.
Which version are you running?

View solution in original post

I have installed 7.3.2.26319 and have had troubles uninstalling it to try the newer 7.5. It sounds like the newer version of Cortex XDR may be the resolution.

Yeah - feel free to report your results if you manage to get v7.5 installed - nice to know whether I got lucky, or if it's something with 7.2.* / 7.3.* versions that is causing this behavior.

L1 Bithead

I had the same issue with our new Dell Latitude 5521 laptops. I was installing version 7.3.1.  Issue persisted on 7.3.2.  We then switched to Cortex XDR 7.5.0 and the PCs appears to be stable now.  

Like what you see?

Show your appreciation!

Click Like if a post is helpful to you or if you just want to show your support.

Click Accept as Solution to acknowledge that the answer to your question has been provided.

The button appears next to the replies on topics you’ve started. The member who gave the solution and all future visitors to this topic will appreciate it!

These simple actions take just seconds of your time, but go a long way in showing appreciation for community members and the LIVEcommunity as a whole!

The LIVEcommunity thanks you for your participation!